Bytecast

  // 10 min. read

De podcast van Bytecode

Het is een vertrouwd geluid. Elke eerste maandag van de maand beginnen om stipt 12:00 de sirenes door heel Nederland te loeien. In de toekomst is de pijn aan je oren echter niet het enige waar je op dat moment aan denkt. Wij hebben namelijk een podcast! Deze draagt de toepasselijke naam 'Bytecast'. Op elke eerste maandag van de maand, stipt om 12 uur, bespreken mede-oprichter en technical lead Luciano Nooijen en online marketeer Thomas Bodlaender een onderwerp met betrekking tot de IT-wereld, ondernemerschap of politiek.

Aflevering 10: Nieuwsgierigheid in het onderwijs

In deze jubileumaflevering praten Luciano en Thomas over nieuwsgierigheid in het onderwijs. Luciano betoogt dat nieuwsgierigheid te weinig wordt gestimuleerd op middelbare scholen. Daarbij komt ook het feit dat scholen eigenlijk nog steeds ingericht zijn op de tijd van de industriële revolutie. Ook hebben de mannen het over het ingenieuze Twitterwachtwoord van Trump, en de gevaren waar dit wachtwoord voor had kunnen zorgen.

De leermethode Latijn waar Luciano naar refereerde is Lingua Latina Per Se Illustrata. Links: het leesboek, de oefeningen, de grammaticareferentie en leerguide.

Aflevering 9: The Social Dilemma, #wijdoennietmeermee

In de negende Bytecast (en dus niet de tiende zoals Thomas beweerde) hebben de mannen het over The Social Dilemma. Waar deze documentaire uitblonk in het schetsen van het probleem met social media, proberen Luciano en Thomas juist te zoeken naar de oplossingen. Eén van de oplossingen is het recyclen van de hastag #ikdoenietmeermee. Daarnaast hebben de mannen het over de fotofilters van bedrijven als Google en Snapchat. Deze bedrijven doen een stapje terug in de promotie van hun filters en proberen daarmee een halt toe te brengen aan het creëren van een nieuw schoonheidsideaal.

De boekaanraders van Luciano van deze podcast zijn:


Aflevering 8: Zelfontwikkeling, beter dan universiteiten?

In de achtste aflevering van de Bytecast gaat Thomas en Luciano in op zelfontwikkeling en studie via een universiteit. Een kritische blik op de industrie rondom self-help en tips hoe je gemotiveerd wordt en blijft als je zelf aan de slag gaat.


Aflevering 7: Geld verdienen als start-up

Waar vorige maand een Bytegast aanschoof, doen Thomas en Luciano het dit keer zoals vertrouwd weer met z'n tweeën. Deze maand is het hoofdonderwerp hoe je als start-up om moet gaan met winst maken. Is dit vanaf het begin al nodig, of kun je best even verlies maken in het begin? En wat voor verdienmodellen werken goed voor start-ups? Deze vragen worden in de zevende Bytecast besproken, die nu ook voorzien is van een in- en outtro-tune. Daarnaast is er deze maand geen nieuwsartikel, maar een oudsartikel. De mannen blikken namelijk terug op een rechtszaak van acht jaar geleden, waarin een Taiwanees veroordeeld werd door middel van Google Maps. Een leuke anekdote die veel zegt over hoe technologie ons leven in de laatste jaren veranderd heeft. Luister de aflevering via de link hieronder!


Aflevering 6: Kunst en Knaken

Maandag verscheen een speciale aflevering! Deze maand schoof namelijk de eerste Bytegast aan: Richard van 't Hof. Als kunststudent én teamlid van Bytecode helpt hij met het ontdekken van de waarde van kunstenaars binnen de zakelijke wereld. Luciano, Thomas en Richard bespreken waarin het denken van autonome kunstenaars verschilt van de gebruikelijke denkswijze in de bedrijfswereld, en ontdekten daarmee wat de waarde is van wat artistieker denken. Ook wordt ingegaan op Trump vs. Twitter: is het de verantwoordelijkheid van sociale media om het publieke debat te beïnvloeden? Dit alles hoor je in onze maandelijke podcast.


Aflevering 5: Gezonde werkcultuur en falende overheidsapps

Deze keer wordt eerst ingegaan op de vorige aflevering, toen onze uitspraken over een eventuele corona-app een voorspellende waarde bleken te hebben. Vervolgens linken we de twee actuele datalekken van de overheid aan de ontwikkeling van een corona-app. Dan gaan we over op het hoofdonderwerp: hoe kun je als team een gezonde werkcultuur creëren? Luciano legt uit hoe je dat doet aan de hand van integriteit, openheid en verantwoordelijkheid. Ook schijnen Pokémonkaartjes hierbij te helpen. Benieuwd? Beluister dan onze vijfde aflevering hieronder.

Deze boeken heeft Luciano gebruikt om zijn informatie over een goede werkcultuur te verzamelen. Deze fijne boeken geven hier dan ook nog meer inzicht in, en zijn echte aanraders.

  • Principles: Life and Work van Ray Dalio
  • The Culture Code van Daniel Coyle
  • Clean Agile van Robert C. Martin

Aflevering 4: Waarom negen vrouwen niet in één maand een kind kunnen baren

Deze maand gaan we in op een ingewikkelde zin: waarom negen vrouwen niet in één maand een kind kunnen baren. In andere woorden: waarom opschaling in de software-industrie niet altijd voordelen met zich meebrengt. Luciano vertelt uit eigen ervaring waar de fout vaak zit bij grote bedrijven. Daarnaast wordt in onze vierde Bytecast ingegaan op een aantal onderbelichte waarden en deze hevige coronatijden. Thomas schijnt een lichtje op de democratie en privacy; moeten we in crisistijden niet juist aan deze idealen denken? Dit alles hoor je in de vierde aflevering van de Bytecast!


Aflevering 3: Geld verdienen met vrije software

Deze maand gaan we in op vrije software. De idealen zijn mooi, maar kan je er ook geld mee verdienen? En hoe dan? Ook gaat Luciano in op waarom Mineccraft open source zou moeten zijn. Daarnaast bespreken Thomas en Luciano de invloed van social media op de hedendaagse politiek, met als aanleiding de stortvloed geld die Mike Bloomberg in Facebook- en Twitter advertenties stopt. Kun je het presidentschap kopen? Je hoort het allemaal in de derde aflevering van de Bytecast!


Aflevering 2: Marktonderzoek

De tweede aflevering van de Bytecast staat in het teken van marktonderzoek. In onze maandelijkse podcast praten Luciano en Thomas over de noodzaak van marktonderzoek, en hoe het komt dat veel mensen hier nog steeds sceptisch over zijn. Daarbij bespreken we ook het boek 'Sprint' van Jake Knapp, dat over marktonderzoek en marketing sprints gaat. Mocht je ook geïnteresseerd zijn in dit boek, dan kun je de deze link bezoeken. Ten slotte wordt kort over de techbelasting gesproken.

Aflevering 1: Outsourcing van softwareontwikkeling

In de eerste Bytecast nemen we een kijkje in de wereld van outsourcing. Sommige bedrijven maken veelvuldig gebruik van outsourcing, terwijl andere bedrijven neerkijken op deze bedrijfsstrategie. Samen proberen we tot de voor- en nadelen van outsourcing te komen. Tot slot geven we ook nog tips over wanneer je wel en wanneer je juist niet voor outsourcing moet kiezen.

Dit artikel is met passie geschreven door Bytecode, een jonge en moderne web agency. Wij laten jou graag zien hoe je de kracht van het internet kunt gebruiken om alles uit jezelf te halen. Dit doen we door bijvoorbeeld dit artikel te schrijven, maar ook door deze inzichten in onze werkzaamheden te verwerken.

Wil je meer over ons weten of kunnen we misschien iets voor je betekenen? Neem gerust contact met ons op of kom een keer langs op de koffie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Maandelijks brengen wij een interessante en leerzame nieuwsbrief uit met onder andere onze ‘Bytecast’, nieuwe artikelen of e-books, en natuurlijk updates over ons team en werkzaamheden.