Reinier De Graaf Gasthuis

Valpreventie voor ouderen

Samen met onderzoeker Dr. A.W. Siegel en internist Dr. D.H. Schweitzer van Dawny en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zijn we bezig met het vervullen van een fantastische missie. Een groot gedeelte van de ouderen die een heup breken overlijdt hierna binnen een aantal maanden. Dit kan en moet voorkomen worden. Bytecode en het Reinier de Graaf Gasthuis slaan daarom de handen ineen om een oplossing te vinden die kan leiden tot het voorkomen van een nachtelijke val en het vroegtijdig herkennen van risicofactoren.
Nonin apparaat met app

Strategize

De uitdaging

Van de senioren (55 jaar en ouder) die een heup breken, overlijdt bijna 25% binnen een jaar na het oplopen van de heupfractuur (Verhaar et al., 2013). 

We zijn op dit moment bezig om met gemakkelijk beschikbare tools slaappatronen te onderzoeken, om hiermee een delier te herkennen en hierop te kunnen reageren. Op deze manier kunnen we uiteindelijk voorkomen dat ouderen vallen en een heup breken. Door middel van verschillende "wearables" wordt patiëntendata verzameld voor onderzoek en uiteindelijk voor gebruik in de praktijk. Zo worden slaappatronen onderzocht, om te ontdekken wanneer iemand kwetsbaar is voor nachtelijk vallen.

weekoverzicht

Analyze

De functionaliteiten

We werken in verschillende opeenvolgende sprints. Zo wordt er op dit moment gewerkt aan vier componenten
 • -

  Een Android app waarin slaapdata verzameld kan worden (hartslag, zuurstofwaarden, PAI en HRV) vanaf de Nonin WristOx2 wearable

 • -

  Een API om data te kunnen ontvangen, analyseren en delen

 • -

  Een server die verbindt met een voor grote datastromen geoptimaliseerde database

 • -

  Een dashboard om data uit de API visueel te analyseren en exporteren

Realize

Ontwikkeling

Het project blijft in ontwikkeling. Zo zullen de wearables Fitbit charge 2 en 3 worden geïntegreerd en binnenkort zal een onderzoek gestart worden met 50 patiënten.

Om op de hoogte te blijven van het project kun je altijd een kijkje nemen op  de website van het Dawny project.